عنوان کامل پایان نامه :
تعیین درجه توسعه یافتگی نواحی روستایی شهرستان رودبار
قسمتی از متن پایان نامه :
) تراکم: ستگاهای روستایی نسبت به شهری تراکم پایینتری دارند، به عبارت دیگر محل تجمعی که تراکم جمعیت آن از حد معینی کمتر باشد روستا به حساب میآید، البته در صورتی که حرفه غالب مردم کشاورزی باشد (Sanders, 1977).
تراکم جمعیت در مناطق روستایی تنها از نظر تعداد جمعیت مورد توجه نیست و تأثیرات اساسیتری در شرایط جامعه دارد. وقتی تراکم جمعیت کم است، یگانگی اجتماعی بیشتر است، ناشناخته بودن امکانپذیر نیست، تقسیم کار سادهتر است، تحرک اجتماعی ضعیفتر و کمتر است و بالاخره انحرافات اجتماعی شدت کمتری دارد( محسنی، 1372).
منظور از پایین بودن تراکم در ستگاههای روستایی پایینتر در تمامی جنبههاست و تأکید بر تراکم جمعیت بیشتر به این دلیل است که یک شاخص کمی است که دسترسی به آن آسانتر است. هر چند شاخص تراکم جمعیتی بیانگر تراکم در سایر زمینهها نیز میباشد. همچنین در کل تراکم پایین جمعیت در نواحی روستایی دلیلی است بر ویژگیهای همگن، نهادهای اجتماعی، فرایندهای اجتماعی، تفاوتهای اجتماعی، تحرک و کنترل اجتماعی(Bertrand, 1985).
د)تنوع: روستاها مکانهایی هستند که تمامی موضوعات و مسائل در آنها از درجه تنوع کمتری برخوردار است. دقیقاً برعکس شهرها که همه چیز به شکل متنوعتر و پیچیدهتر آن خود را نشان میدهد. جمعیت، افراد، روابط، چشم اندازهای فیزیکی، ساختار و سازمانهای اجتماعی و اقتصادی در روستاها به شکل سادهتر و با تنوع کمتری در مقایسه با ستگاههای شهری خود را نشان میدهند.
با توجه به چهار معیار جمعیت، اقتصاد، تراکم و تنوع میتوان روستاها را «مکانهای زندگی جعیت محدودی از انسانها که معیشت غالب آنها کشاورزی و موضوعات و مسائل در آنها از تراکم و تنوع پایینتری برخوردار است» تعریف کرد. افزودن معیارهای تراکم و تنوع برای تفکیک روستا از شهر به ویژه در جوامعی که روستاها تمامی شرایط و امکانات زندگی شهری را در خود دارند، به تعریف این اجتماعات کمک بسیاری میکند.
2-2-4- خصلتهای جامعه روستایی:
هرچند به دست دادن خصلتهای کلی جامعه روستایی دشوار است، اما اغلب پژوهشگران جامعه روستایی را واجد این ویژگیهای کلی میدانند:
1) کوچکی ابعاد، 2) تراکم کم جمعیت، 3) تجانس و یکدستی نسبی ساکنان به خصوص از نظر تقسیم کار و اختلاف در نقشهای اجتماعی، 4) ثبات و مقاومت در مقابل تغییر، 5) انزوای اجتماعی و جغرافیایی، 6) اتکای جامعه به خانواده و ساخت سنتی خویشاوندی (محسنی، 1372).
سوروکین و زیمرمان هشت گروه از متغیرها را جهت تفکیک روستا از شهر در نظر میگیرند که عبارتند از:
- 1. اشتغال: اماکن روستایی شامل درصد بالایی از کارگران و خانوادههای آنها میشوند که مستقیماً با زمین به منظور زراعت و فعالیتهای جنگلی سر و کار دارند.
- محیط: محیط جغرافیایی نواحی روستایی بیشتر دست پرورده طبیعت است تا ساخته دست بشر و چشم انداز آن طبیعیتر و بیشتر مرکب از مزارع و جنگلهاست تا عمارت و خیابانها و کارخانجات.
- اندازه جامعه: اماکن روستایی معمولاً کوچکتر از شهرها هستند.
سوالات یا اهداف این پایان نامه :
اهداف تحقیق
1- 4 -1- هدف اصلی تحقیق:
هدف اصلی این تحقیق تعیین درجه توسعه یافتگی نواحی روستایی شهرستان رودبار میباشد.
1- 4 -2- اهداف اختصاصی تحقیق:
1- شناخت نقاط قوت و ضعف نواحی روستایی در زمینههای بهداشتی و درمانی، آموزشی، زیربنایی، ارتباطی
2- شناخت درجات توسعه و تفاوتهای آن در روستاهای مختلف شهرستان رودبار
3- شناخت درجات توسعه و تفاوتهای آن در بخشها و دهستان های مختلف شهرستان رودبار
درباره این سایت