عنوان کامل پایان نامه :
تعیین درجه توسعه یافتگی نواحی روستایی شهرستان رودبار
قسمتی از متن پایان نامه :
) اقتصاد: با توجه به نارسایی معیار جمعیتی و ناکافی بودن، معیار دیگر مورد استفاده معیار اقتصادی یا نوع معیشت جامعه است. طبق این معیار چنان که در تعریف رسمی قانون تقسیمات کشوری اشاره شده در روستا اکثریت ساکنان دائمی آن به کشاورزی به طور اعم یعنی زراعت، دامداری، باغداری، صید و شکار و صنایع دستی روستایی یا ترکیبی از آنها اشتغال دارند (جهانگیر، 1380 به نقل از قانون تقسیمات کشوری، 1362). به عبارت دیگر روستا جایی است که بیش از 50 درصد جمعیت فعال شاغل در آن، در بخش کشاورزی یا فعالیتهای نوع اول مشغول باشد.
فعالیتهای نوع اول کلیه فعالیتهایی است که در ارتباط مستقیم با طبیعت قرار میگیرد، بنابراین کشاورزی به معنای اعم آن و به مفهوم فعالیت نوع اول علاوه بر زراعت، باغداری، دامداری، صید و شکار، ماهیگیری، صنایع دستی و حتی برداشت از معادن تا جایی که به صورت اولیه و با دست برداشت میگردد را نیز شامل میشود.
بنابراین به استناد به دو معیار جمعیت و نوع معیشت، میتوانیم روستا را ستگاهی تعریف نماییم که «جمعیت آن از حد معینی کمتر و بیش از پنجاه درصد جمعیت آن از طریق کشاورزی امرار معاش نمایند». در این عبارت، تعریف کاملتری از روستا ارائه شده است، ولی این تعریف جامع نبوده و بسیاری از روستاها ممکن است از دایره شمول آن بیرون بمانند. چنان که روستاهای بسیاری با جمعیت بیش از 10هزار نفر وجود دارد و روستاهای بسیاری که معیشت اصلی آنها فعالیتهای غیر زراعی مانند صنایع روستایی، پیله وری یا واسطهگری یا تولید و حرفههای خاص است، مانند حرفه اکثر مردم برخی از روستاها که به علت همجواری با معادن سنگ آسیاب، در تولید آن متخصص شدهاند یا در روستاهای حاشیه کویر از جمله یزد که در برخی از روستاها بیشتر اهالی مقنی بودهاند.
البته ممکن است بسیاری از این فعالیتها در کشاورزی به معنای اعم آن یا فعالیتهای نوع اول جای گیرند، ولی در هر صورت تفاوت بسیاری بین روستاهای دارای فعالیت زراعی و دامداری با روستاهای دارای این گونه فعالیتها میتواند به وجود آید. این تفاوت با گسترش فعالیتهای جدید غیرکشاورزی مانند صنایع و ماشین آلات، ارائه خدمات، فعالیتهای توریستی و غیره بیشتر شده است، اما موضوع جدیدی نیست و در روستاهای سنتی نیز دیده میشده است. تفاوتی که در برخی از صاحب نظران بین واژه ده و روستا قائل هستند اشاره به همین موضوع دارد.
سوالات یا اهداف این پایان نامه :
اهداف تحقیق
1- 4 -1- هدف اصلی تحقیق:
هدف اصلی این تحقیق تعیین درجه توسعه یافتگی نواحی روستایی شهرستان رودبار میباشد.
1- 4 -2- اهداف اختصاصی تحقیق:
1- شناخت نقاط قوت و ضعف نواحی روستایی در زمینههای بهداشتی و درمانی، آموزشی، زیربنایی، ارتباطی
2- شناخت درجات توسعه و تفاوتهای آن در روستاهای مختلف شهرستان رودبار
3- شناخت درجات توسعه و تفاوتهای آن در بخشها و دهستان های مختلف شهرستان رودبار
درباره این سایت